Výročná správa Alto: Rok 2023 bol prelomový aj vďaka transakcii roka

Stavajsnami.sk

Stavebníctvo, stavby, byty, domy a všetko o nich

DevelopmentNovinkyStavebníctvo

Výročná správa Alto: Rok 2023 bol prelomový aj vďaka transakcii roka

Výročná správa Alto Rok 2023 bol prelomový aj vďaka transakcii roka

Napriek zhoršenému a komplikovanému vývoju v segmente realít znamenal minulý rok pre skupinu Alto obdobie dynamického rastu, keď vygenerovala čistý konsolidovaný zisk po zdanení 8,5 miliónov eur.

Ako schladiť podkrovie v lete aj bez klimatizácie

Neprehliadnite:
Ako schladiť podkrovie v lete aj bez klimatizácie

Konštatuje sa to vo výročnej správe spoločnosti za rok 2023. “Popri budovaní úspešnej firmy bol uplynulý rok význačný aj vďaka vytvoreniu strategického partnerstva s Tatra Asset Managementom, s ktorým sme úspešne založili spoločný podnik na správu portfólia kancelárskych budov,” zhodnotil najvýznamnejšiu transakciu na realitnom trhu s kancelárskymi budovami v roku 2023 na Slovensku CEO Alto Real Estate Rastislav Valovič.

Skupina Alto predstavuje spoločnosti, ktoré sa zaoberajú výstavbou, investíciami a prevádzkou nehnuteľností v Bratislave. Aktuálne bola zverejnená výročná správa, ktorá detailne popisuje finančné výsledky skupiny, ale aj aktivity v oblasti spoločenskej zodpovednosti Alto v minulom roku. Celkové konsolidované aktíva spoločnosti dosiahli 679 miliónov eur a vlastný kapitál, podľa EPRA štandardov bol ocenený na 292.5 miliónov eur. Prudký nárast trhových výnosov a z toho vyplývajúci prepad trhu kancelárskych budov vo výške 12 percent sa spoločnosti podarilo eliminovať vhodnou anticyklickou stratégiou. “Mierny 3,75-percentný pokles hodnoty portfólia kancelárskych budov považujeme za výborný výsledok. Na druhej strane trhová hodnota nášho developerského portfólia vzrástla o 20,3 milióna eur,” konštatuje CEO Alto Rastislav Valovič.

Trh s administratívnymi priestormi čelil minulý rok zvyšujúcej sa neobsadenosti, ktorá dosiahla v Bratislave hodnoty 14,2 percenta. Napriek negatívnym trhovým podmienkam spoločnosť Alto držala vo svojich spravovaných administratívnych budovách neobsadenosť výrazne nižšiu ako bol trhový štandard. Celkovo spoločnosť spravuje viac ako 138,000 metrov štvorcových moderných kancelárskych a prislúchajúcich maloobchodných plôch, z ktorých sa nám vlani podarilo prenajať približne 14 tisíc metrov štvorcových. Väčšinu z tohto objemu predstavovali predĺženia kontraktov existujúcich nájomcov, čo dokazuje vysokú mieru spokojnosti nielen s kvalitou a lokalitou našich budov, ale aj s poskytovanými službami asset managementu,“ upozorňuje Rastislav Valovič.

Na trhu s bytmi bol rok 2023 mimoriadne náročný. Pokračovala stagnácia predaja bytov, ktorá po rokoch dynamického rastu začala v lete 2022. Za posledné dva roky dosiahol prepad predaja bytov v novostavbách takmer 70 percent. Vlani sa v Bratislave predalo 773 bytov v novostavbách. Napriek tomu sa tímu Alto v SKY PARK 4. veži podarilo predať 44 bytov za takmer 26 miliónov eur. Podľa údajov spoločnosti BuiltMind bol SKY PARK jedným z najpredávanejších projektov, keď v najvyššom trhovom segmente predstavoval štvrtinový podiel na celkovom objeme predajov.

Skupina Alto očakáva, že v roku 2024 dôjde ku stabilizácii trhových hodnôt kancelárskych budov a trh zaznamená zvýšenú leasingovú aktivitu zo strany nájomcov. Začiatkom roka 2024 bola právoplatne skolaudovaná SKY PARK 4. veža a v priebehu tretieho štvrťroka 2024 plánuje Alto odovzdať všetky predané byty ich novým majiteľom. Spoločnosť pokračuje vo výstavbe projektov SKY PARK Tower a Florian Residence. “Očakávame tiež dosiahnutie výrazných míľnikov v rámci povoľovacích procesov a to v podobe vydania územného rozhodnutia na Store.to, stavebného povolenia na druhú etapu Florian Residence alebo právoplatné povolenie zmeny stavby pred dokončením na SKY PARK Tower,” konštatuje Rastislav Valovič.

Foto: Freepik

>> Zariaďte si nový byt či firmu podľa
vašich predstáv TU <<

Komentáre